slen
IJS – Odsek za anorgansko kemijo in tehnologijo
EMILIE Projekt

Pilotni objekt InfraSUN

 

Sonce kot infrastruktura

 

emilie logo colorInstitut »Jožef Stefan« je v okviru mednarodnega projekta EMILIE, www.emilieproject.eu, na eni od svojih stavb na Jamovi cesti v Ljubljani, zgradil pilotni objekt imenovan InfraSUN, ki temelji na integraciji najsodobnejših sončnih termalnih tehnologij v enovit sistem ogrevanja in hlajenja prostorov z energijo sonca, za izboljšanje splošne energetske učinkovitosti pa je prigrajen še sistem rekuperacije toplote. V pilotni objekt je vgrajenih več obetavnih tehnologij in inovativnih proizvodov, med drugim visoko učinkoviti vakuumski sončni kolektorji, ki so že vključeni v program enega od  vodilnih evropskih proizvajalcev ogrevalne tehnike (Viessmann), pri njihovem razvoju in izdelavi pa sodeluje tudi slovensko podjetje (Talum).

Tehnologija sončnega ogrevanja in hlajenja bo v prihodnosti igrala pomembno vlogo, še posebej, ker je združljiva z večino konvencionalnih načinov ogrevanja, nudi pa tudi visoko učinkovitost, še posebej, ko je vključena v sistemih daljinskega ogrevanja. Sončno hlajenje ima prednost tudi zaradi soodnostnosti med oskrbo z energijo in potrebami po hlajenju – ko je namreč sončni vir najmočnejši, je povpraševanje po hlajenju najvišje. Tehnologije sončnega ogrevanja in hlajenja imajo velik potencial pri zmanjšanju izpostavljenosti in občutljivosti na nihanja cen energentov, saj večina stroškov nastopa v začetni fazi vlaganj, operativni stroški pa so minimalni.

S tehnološko opremo, ki je vgrajena v pilotni objekt ter z vzpostavitvijo partnerskih povezav z dobavitelji in izvajalci, je Institut pridobil objekt, ki deluje kot preskusni laboratorij za preskušanje in analizo sodobnih energetskih tehnologij in rešitev, obenem pa nudi možnost prikaza najnovejših tehnologij s področja obnovljivih virov in energetske učinkovitosti ter izvajanje izobraževanj, ki bodo v prvi vrsti namenjene malim in srednje velikim podjetjem ter upravnim organom, ki skrbijo za spodbujanje energetske učinkovitosti in rabe obnovljivih virov energije. Gre za konkreten primer ukrepa na področju stavb za preprečevanje podnebnih sprememb, kjer je hkrati velik potencial za inovacije, zeleno gospodarsko rast in nova delovna mesta. Z novim pilotnim sistemom se torej vzpostavlja konkretna in močna vez med gospodarstvom in znanostjo, ne le na območju Slovenije, pač pa tudi v širšem evropskem prostoru.

Pilotni sistem je bil grajen v prvem polletju 2014 in poskusno zagnan sredi julija 2014, ko so stekle tudi meritve, ki omogočajo izvajanje podrobnih analiz procesnih in energetskih indikatorjev ter optimizacijo sistema.

Gradnja pilotnega sistema je bila v večjem delu financirana iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, ki ga skozi transnacionalni program MED izvaja Evropska unija za podporo politiki regionalnega razvoja v 13 evropskih državah sredozemske regije.

Pilotni objekt je nameščen na stavbi C na Institutu Jožef Stefan (IJS) v Ljubljani. Obisk in ogled je od 15. julija 2014 dalje možen po predhodnem dogovoru.

Kontakt: jure.cizman@ijs.si

T: +386 (0)1 / 588 54 26

ERDF partner_Logo MED-EU_horizontal

 

Galerija slik

Pogled na kolektorsko polje iz zraka

Pogled na kolektorsko polje iz zraka

Hladilni sistem (adsorpcijski) z zalogovnikom toplotne energije

Hladilni sistem (adsorpcijski) z zalogovnikom toplotne energije

 

Hibridni hladilni stolp

Hibridni hladilni stolp

 

Rekuperacija toplote

Rekuperacija toplote